Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Εράνισμα Σκέψης

Η εξερεύνηση του μηχανισμού της νόησης, αλλά και της διαδικασίας της σκέψης είναι ένα ταξίδι προς το ∞ με → επιστροφή στο μυαλό μας.


Η συλλογή εξωτερικών ερεθισμάτων και κινήτρων αναγκάζει το νου να ενεργοποιηθεί και να ελευθερωθεί. Διάφορες έννοιες και ορισμοί, ταξιδεύοντας στη λιμνοθάλασσα της μνήμης, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο, μακριά από κενολόγους βερμπαλιστές του καιρού μας, που μόνη επιδίωξη τους είναι ο έλεγχος των μαζών.


Η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε θεωρείται από τον Ντεκάρτ ως η ίδια η πεμπτουσία της ύπαρξής μας. Σύμφωνα με την περίφημη φράση ¨Νοώ άρα υπάρχω¨ η συνειδητοποίηση της σκέψης αποτελεί συνειδητοποίηση και επιβεβαίωση της ίδιας της ύπαρξης.

Τη σκέψη τη βλέπω σαν ένα παιχνίδι συλλογής και σύνθεσης διάφορων συναισθημάτων, νοημάτων, ερεθισμάτων, αιτιών, ένα ταξίδι μέσα από επιλεγμένες διαδρομές, άλλοτε λεωφόρους και άλλοτε δύσβατα μονοπάτια, ένα εράνισμα σκέψεων, μια συναρμολόγηση σκόρπιων ιδεών, που κάποτε μπορεί να κρύβονται στο ασυνείδητο, και άλλοτε μέσα στην απλότητα, και τέλος μια πάλη ανάμεσα στο ένστικτο και τη λογική!

Αναζητούμε τα χαμένα κλειδιά του ερανίσματος της σκέψης ώστε να απελευθερωθούμε με αυτήν.


Προτεινόμενα βιβλία:
Ιωάννης Κιουστελίδης, Ο μηχανισμός της νόησης, Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Colin Blakemore, Η μηχανή του νού, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

3 σχόλια:

 1. ...και οι δικές μου σκέψεις προσπαθούν να βρουν καταφύγιο. ο blogger τους δίνει αυτή τη χαρά και δεν χάνουν την ευκαιρία. μάλιστα είναι τόσο αφελείς (οι σκέψεις) που νομίζουν ότι είναι μόνες τους και θα βαριούνται. επιτέλους, ήρθαν κι οι δικές σου για συντροφιά.
  καλή αρχή φίλε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προηγήθηκε το "I doubt therefore I think" ή κάνω λάθος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν κατάλαβα καλά φίλε ¨Idiot Mouflon¨ τι θες να πεις, φυσικά πάντα προηγείται η αμφισβήτηση.

  Ο Νίτσε θέλει τους αναγνώστες του, να τον κρίνουν και να τον αμφισβητήσουν, και όχι να είναι απλά πιστοί του οπαδοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή