Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Oskar Kokoschka

Με συναρπάζουν πολύ οι καλλιτεχνικές αφίσες. Αφίσες για θέατρο, σινεμά, συναυλίες, κλπ. Όποιος τυχερός βρεθεί σε μια κεντροευρωπαϊκή χώρα, θα αντικρύσει έργα τέχνης στους δρόμους, στις καφετέριες, στα μπαράκια...

Όταν πρωτοείδα την αφίσα του Oscar Kokoschka, για το θεατρικό «Δολοφόνος, η ελπίδα των γυναικών», έμεινα αποσβολωμένος για πολύ ώρα. Ο ζωγράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, προσπάθησε με έντονα χρώματα, να αποτυπώσει το κυρίως πάσχον καταπιεσμένο πρόσωπο της εποχής, τη γυναίκα.

Poster for "Murderer, Hope of Women" 1908)

The Cotton Picker, 1908


Self-Portrait, from Der Sturm,March 1910

10 σχόλια:

  1. Τέχνη 100 χρόνων, θα έβαζα στοίχημα ότι εν εντελώς πρόσφατη με βάση τα ελάχιστα και αποσπασματικά που κατέχω από τέχνη. Εντυπωσιάστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oδυνηρά εντυπωσιακή και..η διαχρονικότητα του θέματος
    Η πρώτη αφίσσα φοβερή !! έργο τέχνης πραγματικά !!
    (θα μπορούσε να έχει και υπότιτλο "Η μοίρα της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νυχτερινέ Ποδηλάτη και ξωτικό, είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή, και αν λάβετε υπόψη ότι είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος, τότε την κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι έχεις δίκιο, έχουνε εξαιρετικό ενδιαφέρον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα μου άρεσε ο Oscar Kokoschka. Μπράβο!
    Πόσο μεγάλη είναι η πρώτη δλδ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aurora, καλώς όρισες. Την είχα δει στην Αθήνα το 2007 και στη Βιέννη το 2008, και θυμάμαι ότι ήταν μεγάλη, σχεδόν 2 μέτρα (2 κομμάτια). Τώρα που με ρώτησες, το έψαξα λίγο σε ένα βιβλίο που πήρα από την έκθεση στη Βιέννη και είδα ότι είναι 125x81cm. Δε ξέρω αν έχω κάνει τόσο μεγάλο λάθος, ή αν έχουν βάλει κάτι άλλο στο βιβλίο. Ίσως, να με εντυπωσίασε τόσο πολύ που την είδα τεράστια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά, δεν είναι και μικρή... Μου έτυχε και μένα να δω από κοντά πίνακες που μου αρέσουν και με εξέπληξέ το μέγεθός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή