Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο Ταχυδρόμος του Νερούδα

Γυμνή είσαι τόσο απλή όσο το ένα σου χέρι,
Λεία, γήινη, μικροσκοπική, στρογγυλή, διάφανη,
Έχεις γραμμές φεγγαριού, μονοπάτια μήλου,
Γυμνή είσαι λεπτή σαν το γυμνό σιτάρι,
Γυμνή είσαι γαλάζια σαν τη νύχτα στην Κούβα,
Έχεις κληματαριές και αστέρια στα μαλλιά.
Γυμνή είσαι πελώρια και κίτρινη,
Όπως το καλοκαίρι σε μια χρυσή εκκλησιά.

Ίσλα Νέγρα

Bicycle

Αντόνιο Σκαρμέτα, Ο Ταχυδρόμος του Νερούδα, Μετάφραση: Λήδα Παλλαντίου, εκδόσεις Ωκεανίδα

6 σχόλια:

  1. Το ποίημα είναι υπέροχο,αλλά εμένα μου δημιούργησε ένα πρόβλημα: γιατί ακόμα και στη ποίηση,εμείς οι γυναίκες να πρέπει να ψαχνόμαστε περισσότερο;Γιατί να μην γράφτηκε ποτέ για παράδειγμα ένα ποίημα που να λέει: Γυμνός είσαι τόσο απλός όσο το ένα σου χέρι...
    Τι συμβαίνει τελικά;...τόσο μας έχει φιμώσει η ιστορία,ούτε στην ποίηση να μην έχει καταγραφεί η αθέατη πλευρά του γυναικείου φύλου εκτός μέσα από τα μάτια των ανδρών; Ακόμα κι η Σαπφώ σ΄αυτό μας πρόδωσε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η ταινία είναι εξαιρετική.
    ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ο καθένας με τον πόνο του σήμερα...:-)
    Εράνισμας λείπεις αλλά η τύχη σου δουλεύει,έχεις ήδη τρία μέτωπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρία υπέροχα μέτωπα, αγαπητή Disdaimona... :)

    Νυχτερινέ Ποδηλάτη, πόσο ωραία δένει η μουσική αυτή με τη κίνηση του ποδηλάτη στους χωμάτινους δρόμους της Isla Negra, να τρέχει να προλάβει τον ποιητή του. Σε θυμίζει λίγο αλλά με πιο ¨ωραίο¨ ποδήλατο…:)

    Γιάννη, τις ταινίες που βλέπω τις ¨ζυγίζω¨ όχι με το τέλος τους, αλλά με το τι μου αφήνει μετά από κάποιες μέρες ή και μήνες. Τη συγκεκριμένη πάνε κάτι χρόνια που την έχω δει. Ακόμη μου μιλάει, για πολλούς λόγους.

    Disdaimona, συμφωνώ ότι είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις εκατοντάδες ποιήματα που εξυμνούν την ομορφιά της γυναίκας, ή της θηλυκότητας γενικότερα. Δυστυχώς οι γνώσεις μου δε με βοηθούν ώστε να μπορώ να παραθέσω κάποιες ποιήτριες που κάνουν το ίδιο προς την ομορφιά του άνδρα. Φαντάζομαι πως υπάρχουν, αλλά σίγουρα πρέπει να ψάξουμε αρκετά για να τις βρούμε.
    Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά στην έκφραση μιας γυναίκας προς το ωραίο; Μπορείς να με βοηθήσεις να δω αυτή την πλευρά;

    Υ.Γ. Τα μόνα ποιήματα που μπορώ να θυμηθώ, να ασχολούνται με την ομορφιά του άνδρα, είναι ένα βιβλιαράκι που πήρα κάποια χρονιά στην έκθεση βιβλίου, ¨Ποιήματα Αποκλίνοντος Ερωτισμού¨ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που σκέφτομαι ειναι,πως η ρήση "το γυναικείο φύλο είναι το ωραίο φύλο" αφορά τον πληθυσμό των ανθρώπων κατά το ήμισυ. Γιατί για τον άλλο μισό πληθυσμό-αν εξαιρέσω τους ετεροφυλόφυλους άντρες και τις λεσβίες κοπέλες-το ρητό αυτό δεν ισχύει.Ο καθένας θεωρεί ως ωραίο αυτό που του αρέσει, έτσι δεν είναι; Μεγαλώνουμε όμως με τη ρήση αυτή όλοι.

    Ακόμα και στην εντελώς light εκδοχή του ζητήματος,να για παράδειγμα,αν πάω σε ένα περίπτερο, τι θα δώ;Θα δω αντρικά περιοδικά με εξώφυλλο ωραίες γκόμενες και γυναικεία περιοδικά με εξώφυλλο...ωραίες γκόμενες.Τι γίνεται;Ακόμα και στο εμπόριο,που τα έχει μασήσει όλα και τα έχει κάνει κιμά,η απαγόρευση ισχύει.Εγώ ποιό περιοδικό πρέπει να πάρω,αν θα έπερνα δηλαδή; Μάλλον θα έπερνα ένα αντρικό περιοδικό για άντρες,όπου θα διάβαζα τις ανοησίες της ζωής μου: tips - πως να την κάνετε να πει τον δεσπότη Παναγιώτη!

    Μ΄αυτά και μ΄αυτά,που καταλήγουμε; Πως αν οι άντρες βλέπουν το γυναικείο φύλο μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη ενός εικονικού copy paste της γυναικείας μορφής, οι γυναίκες δεν έχουν καν αυτό! Η γυναικα εκπαιδεύεται μόνο για να κοιτιέται,όχι για να κοιτάζει η ίδια.

    Πως θα βρεις ποιήματα λοιπόν μιας γυναίκας που θαυμάζει το ανδρικό φύλο; Δεν θα βρεις,όχι εύκολα.Αποτελεί μεγάλη απαγόρευση. Αυτό που επιτρέπεται είναι να θαυμάζεις την ανοησία, τους κοιλιακούς, τις ηλίθιες εκφράσεις των πλείστων ανέραστων που κτυπιούνται μες τα γυμναστήρια όλη μέρα και βεβαίως να θεωρείς το κενό του εγκεφάλου ως cool συμπεριφορά.Δηλαδη την απουσία του καθεαυτό "αντρικού φύλου" με ένα ανάλογο τρόπο, όπως αυτός αποτυπώνεται για μια γυναίκα στο ποίημα που μας παρέθεσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή